Binnen 24 uur contact

Geen zorgen over uw toekomst met een estate planning

Inzicht in uw huidige situatie en wensen voor de toekomst komen bij elkaar

Aan de slag

Hoe gaan we te werk?

1

Kennismaken

We horen graag wat uw wensen zijn
2

Inventariseren

Hoe realiseren we uw wensen voor de toekomst
3

Rapport

Een stap voor stap plan om uw wensen te realiseren
4

Advies

Hulp bij het realiseren van uw estate planning
Wie is estateplanningadvies.nl?

Mijn naam is Peter Buzink

Met de juiste estate planning zorg ik voor rust en vertrouwen bij mijn clienten. Het help met uw wensen voor de toekomst en veilig stellen van uw vermorgen geven mij voldoening. Daarom maak ik graag kennis om te zien wat ik voor u kan doen.

Meer dan 35 jaar ervaring met estate planning
Persoonlijk betrokken bij uw estate planning
Benefits

Waar letten we op bij het maken van uw estate planning?

Gratis kennismaking
Schenken
Is nu schenken van uw vermogen verstandiger dan in de toekomst? Wij kijken naar het beste voor uw situatie
Erfbelasting
Erfbelasting kan flink oplopen. Ontlopen is onmogelijk, maar slim er mee omgaan is het minste wat we kunnen doen
Onderneming
Hoe gaat het met uw onderneming in de toekomst verder en wat heeft dit voor invloed op uw persoonlijke situatie
Uw partner
Hebben u en uw partner de juiste afspraken gemaakt? Zorg voor rust en maak duidelijke afspraken
Testament
Waar staan al uw wensen en afspraken in opgenomen? Wij zorgen ervoor dat er geen onduidelijkheid kan ontstaan.
Uw wensen
Het belangrijkste is luisteren naar uw wensen en wat u graag ziet gebeuren in de toekomst

Het belang van estate planning

Vandaag de dag is estate planning belangrijker dan ooit tevoren. Men is zich er meer en meer van bewust dat er veel komt kijken bij het regelen van de nalatenschap. En dat het zeker de moeite waard is om op deze manier het vermogen binnen de familie zoveel mogelijk in stand te houden. Aan de hand van deze financiële planning zorg je er namelijk voor dat er niet onnodig geld verloren gaat. De nalatenschap is dan tot in detail goed geregeld. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op alles wat er bij estate planning komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan de redenen om het goed te regelen. Zo weet je aan het einde van dit artikel echt alles dat er over dit onderwerp te weten valt.

Wat is estate planning?

Laten we beginnen bij estate planning zelf. Want wat houdt dit nu specifiek precies in?

In de basis is estate planning een begrip dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. Daar is men al wat langer bekend met dit fenomeen. Door middel van estate planning zorg je er middels een adviseur voor dat je de financiële zaakjes van de nalatenschap helemaal op orde hebt. Hier hangen vaak veel juridische details aan vast. En dus is het zeker niet onbelangrijk dat dit voldoende aandacht geniet.

Wanneer je even uitzoomt, dan is duidelijk dat estate planning een onderdeel is van financiële planning. Hebben we het over financiële planning, dan gaat het echt over vermogensbeheer in het algemeen. Hoe je er bijvoorbeeld op een zo goed mogelijke manier voor zorgt dat je vermogen intact blijft. Hier komt veel juridische en financiële kennis bij kijken.

Een subonderdeel van financiële planning is dan estate planning. Ook op dit gebied heeft vermogensbeheer in een bepaalde mate de prioriteit. Het liefst heeft men over het algemeen namelijk dat het totale vermogen zoveel mogelijk intact blijft. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de fiscale invloeden tot een minimum beperkt blijven. Dankzij deze specifieke kennis is het vaak mogelijk om flink wat geld te besparen. Al met al komt estate planning neer op zaken als:

Huwelijksvoorwaarden wijzigen: In sommige gevallen zie je dat het voordelig is om de huwelijksvoorwaarden te wijzigen. Door hiermee aan de slag te gaan, is het mogelijk om het vermogen op een andere manier over twee partners te verdelen. Wanneer een van beiden dan komt te overlijden, hoeft de ander geen torenhoog bedrag aan de belasting af te staan. In zulke situaties spelen persoonlijke details een grote rol. Een adviseur in estate planning weet precies hoe hiermee om te gaan. Zo is het in iedere situatie mogelijk om het onderste uit de kan te halen.

Testament maken: Daarbij komt het vaak ook neer op het maken van een testament. Wanneer dit bijvoorbeeld nog niet gebeurd is, is er over mogelijke vermogensoverheveling nog maar weinig bekend. Er staat niet duidelijk iets op papier. Middels het maken van een testament is het dan mogelijk om duidelijkheid te verschaffen. Hiermee is er binnen de kortste keren voor alle partijen een overzicht van wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. Vaak zorgt dit ook voor rust.

Tijdens leven vermogen overdragen: Tegenwoordig zien we ook steeds meer dat men tijdens het leven al een deel van het vermogen begint over te dragen. In plaats van erfbelasting krijg je dan te maken met schenkbelasting. Wanneer je dit op een slimme manier aanpakt, is het mogelijk om flink wat op het afdragen van belasting te besparen. Uiteraard is ook op dit gebied wel weer kennis van zaken vereist. Pak je het niet slim aan, dan is het zelfs mogelijk dat je meer gaat betalen.

Erfbelasting minimaliseren: Al met al is het doel van estate planning om de erfbelasting te minimaliseren. Je gaat met de juiste kennis van zaken aan de slag om het vermogen na overlijden zoveel mogelijk binnen de gewenste kringen te houden. Dat is namelijk de manier om ervoor te zorgen dat iedereen uiteindelijk tevreden is over de gang van zaken. Competente financiële planning van je nalatenschap gaat hoe dan ook leiden tot het minimaliseren van de te betalen erfbelasting.

Actuele ontwikkelingen bijhouden: Een expert op het gebied van estate planning weet als geen ander dat de ene ontwikkeling de ander opvolgt. Zo is het goed mogelijk dat de regels op fiscaal gebied bijvoorbeeld veranderen. Hierdoor is het over een paar jaar misschien weer nodig om de zaken op een hele andere manier te regelen. Vandaar dat het ook een belangrijk onderdeel is van estate planning om alle actuele ontwikkelingen bij te houden. Je weet dan zeker dat je geen onnodige financiële blunders maakt.

Waarom aan estate planning doen?

Na het lezen van de bovenstaande tekst krijg je waarschijnlijk al snel een beter idee van de toegevoegde waarde van estate planning. Het is natuurlijk niet voor niets dat steeds meer mensen hier tijd aan besteden. In de tijd waarin we nu leven, betaalt dat zich simpelweg uit. Redenen om aan estate planning te doen, zijn dan ook:

Inspelen op de toekomst: Door aan estate planning te doen, zorg je ervoor dat je inspeelt op de toekomst. Het is namelijk goed mogelijk dat we op oudere leeftijd niet altijd meer even helder zijn. Dat is heel natuurlijk. Maar je wilt zaken als estate planning dan ook het liefst ruim voor die tijd alvast geregeld hebben. Dit voorkomt dat je in de toekomst in allerlei moeilijke situaties terechtkomt. De toekomst is per definitie zeer onvoorspelbaar. Het is daarom altijd beter om te vroeg dan te laat aan estate planning te doen. Zo minimaliseer je alle aanwezige risico’s.

Besparen op erf- en schenkbelasting; Zoals al eerder aangegeven komt estate planning dus vooral neer op het minimaliseren van de af te dragen belasting. Zo hou je je opgebouwde vermogen zoveel mogelijk intact en zorg je ervoor dat dit bij de juiste personen terechtkomt. Een hoofdrol hierbij is weggegeld voor zowel erfbelasting als ook schenkbelasting. De juiste kennis van zaken is essentieel om niet onnodig geld in een putje te gooien. In de praktijk komt dit neer op de optimale verhouding tussen schenkbelasting en erfbelasting betalen. In iedere situatie kan dit namelijk weer anders zijn.

Zelf beslissen over vermogen: Uiteindelijk vindt iedereen het erg prettig om zelf in staat te zijn te beslissen over het vermogen. In het geval dat je tijdens je leven niet zelf aan estate planning hebt gedaan, is hier veel onduidelijkheid over. De kans dat je eigen wensen tot in detail ingewilligd worden, zijn niet zo groot. Door dus op tijd aan estate planning te doen, hou je het heft in eigen handen. Je beslist zelf over je vermogen dat je in jouw leven hebt opgebouwd. Zodoende gaat er opnieuw minimaal vermogen verloren aan derden.

Duidelijkheid aan onderneming geven: In sommige gevallen is er sprake van een aanwezige onderneming. Je bent gedurende je leven bijvoorbeeld een bedrijf begonnen, dat nog altijd operationeel is. Het is dan logisch dat je hier (deels) eigenaar van bent. Ook dit soort zaken moeten middels estate planning geregeld worden. Het voorkomt namelijk dat er onduidelijkheid ontstaat voor de toekomst van het bedrijf. Logischerwijs is dit punt alleen van belang voor mensen die zich ook in een dergelijke situatie bevinden. Wanneer je geen (gedeeltelijke) eigenaar van een bedrijf bent, is dit verder geen punt van aandacht.

Zorgen wegnemen voor nabestaanden:
Tot slot haal je middels estate planning allerlei mogelijk aanwezige zorgen voor nabestaanden weg. Voor nabestaanden is het vaak namelijk een bron van stress om dit allemaal te moeten regelen. Zeker in een periode van rouw. Dit is daarom ook niet iets wat je aan die personen op dat moment wilt overlaten. Door het allemaal op tijd al geregeld te hebben, bestaat er over de nalatenschap verder geen onduidelijkheid meer. Middels estate planning is het bijvoorbeeld ook een goed idee om al je wensen met betrekking tot een begrafenis of crematie op te nemen. En om wat geld hiervoor beschikbaar te maken. Al met al meer dan genoeg redenen dus om van estate planning een prioriteit te maken. De meeste mensen die dit regelen, geven aan dat het zorgt voor rust in het hoofd. Op dat gebied staat alles netjes zwart op wit. Zelfs als een mogelijk overlijden nog helemaal niet aan de orde is, neemt het toch een bron van potentiële stress eenvoudig weg. De financiële planning van je nalatenschap op tijd regelenDe financiële planning van je nalatenschap regelen is iets waar veel mensen eigenlijk liever niet over nadenken. Het is voor hun gevoel bijvoorbeeld nog helemaal niet relevant. Echter is het leven simpelweg onvoorspelbaar. Het beste wat je dan vaak kunt doen, is om enig aanwezige risico’s weg te nemen. Hoe klein ze in de praktijk ook zijn. Kiezen voor estate planning is zo’n manier om onnodig risico weg te nemen. Binnen de kortste keren heb je al je zaakjes al op orde. Het gevoel dat dit oplevert, is meer dan de moeite waard. Bekijk daarom nu wat je mogelijkheden qua estate planning op de korte termijn al zijn.

De financiële planning van je nalatenschap op tijd regelen

De financiële planning van je nalatenschap regelen is iets waar veel mensen eigenlijk liever niet over nadenken. Het is voor hun gevoel bijvoorbeeld nog helemaal niet relevant. Echter is het leven simpelweg onvoorspelbaar. Het beste wat je dan vaak kunt doen, is om enig aanwezige risico’s weg te nemen. Hoe klein ze in de praktijk ook zijn. Kiezen voor estate planning is zo’n manier om onnodig risico weg te nemen. Binnen de kortste keren heb je al je zaakjes al op orde. Het gevoel dat dit oplevert, is meer dan de moeite waard. Bekijk daarom nu wat je mogelijkheden qua estate planning op de korte termijn al zijn.